Urimi i jonë për Bajramin e Kurbanit

Bismilahi Rrahmani Rrahim
Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëbërësit.

Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi ju, të nderuar besimtarë, teksa kemi përmbledhur veten në këto ditë, prej më të mirave të vitit, për të bërë adhurime, lutje dhe sakrifica, shumë shpejt e gjetëm veten pranë Bajramit të Kurbanit.

Me zemra të mbushura me mirënjohje ndaj Zotit po hapërojmë në këto momente të gëzueshme, duke festuar përmbylljen e adhurimeve tona dhe të sakrificës sonë për Zotin, njëkohësisht duke e kujtuar historinë e përjetshme të besimit të palëkundur të Profetit Ibrahim dhe gatishmërinë e tij për të sakrifikuar gjënë e tij më të shtrenjtë, djalin e tij të dashur Ismailin, si manifestim i bindjes dhe nënshtrimit të plotë ndaj Krijuesit tonë.

Ndërsa ju drejtohem juve, vëllezërit dhe motrat e mia të nderuara, si një shërbëtor i përulur i Islamit, nuk mund të mos i pranoj krizat e shumta që godasin botën në përgjithësi dhe umetin tonë në veçanti. Njerëzimi, pavarësisht nga besimi, e gjen veten të zhytur në një det sfidash, duke u përballur me një mori sprovash që e vënë në provë vendosmërinë tonë, unitetin tonë dhe ndërgjegjen tonë kolektive.

Edhe bota islame nuk është kursyer nga dallgët e mundimeve. Ne jemi dëshmitarë të trazirave politike, ushtarake, ekonomike, shoqërore, kulturore dhe atyre të besimit, trazira këto që synojnë të trondisin themelet e besimit të popujve tonë, identitetin tonë dhe fatin tonë të përbashkët. Megjithatë, përballë këtyre vështirësive, ne duhet të kujtojmë urtësinë që qëndron pas përkujtimit të kësaj dite të mbarë.

Bajrami i Kurbanit, Festa e Sakrificës, qëndron si një kujtesë prekëse e thelbit të qëndrueshmërisë dhe fuqisë së pakufishme që rrjedhë nga besimi i palëkundur dhe uniteti, kjo është e saktë në çdo kohë dhe bëhet edhe më e domosdoshme në kohë fatkeqësie. Ashtu siç Profeti Ibrahim shfaqi forcë dhe nënshtrim të pashembullt, e të cilin na e shfaqi dhe e zbatoj në shembullin më të mirë profeti ynë Muhamed (paqja e Zotit qoftë mbi të), ne jemi të nxitur të reflektojmë mbi kuptimin e vërtetë të sakrificës, jo thjesht në kuptimin e flijimeve të prekshme që bëjmë, por edhe në thellësinë e përkushtimit tonë ndaj Zotit, ndaj të përbashkëtës, ndaj komuniteteve tona, ummetit tonë dhe mbi të gjitha ndaj besimit tonë.

Të nderuar besimtarë, le të kujtojmë se sakrificat nuk kufizohen vetëm në sferën e pasurisë materiale apo të bagëtive. Është përkushtimi i palëkundur për ndjekjen e adhurimit të sinqertë e me përkushtim, drejtësisë, dijes, zhvillimit e inovacionit, shërbimit vetëmohues ndaj atyre në nevojë dhe angazhimi i palëkundur për të nxitur harmoninë, dhembshurinë dhe prosperitetin e umetit tonë. Janë këto elemente që qëndrojnë në thelb të mesazhit të Bajramit të Kurbanit.

Pasi jemi në këto momente reflektimi dhe kremtimi shpirtëror e fizik, le të ringjallim flakët e dhembshurisë brenda zemrave tona dhe le t’u shtrijmë një dorë ndihme vëllezërve dhe motrave tona që janë të prekur nga vështirësitë. Le të qëndrojmë të bashkuar kundër forcave përçarëse që kërkojnë të na copëtojnë dhe le të përqafojmë mësimet e Profetit tonë të dashur Muhamedit (paqja qoftë mbi të) si një dritë udhëzuese në këto kohë të trazuara.

Ndërsa bota lufton krizat në fronte të shumta, le të marrim forcë nga fryma e sakrificës që përshkon këtë rast të bekuar. Nëpërmjet akteve tona të vetëmohimit dhe bujarisë, ngase kështu ne mund të rindërtojmë themelet e shoqërive tona dhe të frymëzojmë shpresë mes dëshpërimit. Feja jonë na mëson se besimi ynë i palëkundur, uniteti dhe solidariteti mund të triumfojnë mbi fatkeqësitë dhe nëpërmjet sakrificave tona të përbashkëta ne mund të dalim më të fortë, më të pathyeshëm dhe me një sens të ripërtërirë të qëllimit tonë final.

Për fund, ndërsa festojmë Bajramin e Kurbanit, në këtë ditë të bekuar, ju shpreh urimet e mia të përzemërta secilit prej jush, audienca ime e nderuar.

Uroj që kjo ditë e gëzimeve t’i mbushë zemrat tona me paqe, shtëpitë tona me bekime dhe botën tonë me dhembshuri dhe drejtësi. Le të kujtojmë fuqinë e sakrificës dhe rëndësinë e unitetit ndërsa përpiqemi për një të ardhme më të ndritshme për veten, shoqëritë tona dhe mbarë njerëzimin.

Bekimet e Allahut qofshin mbi ju dhe le të jetë ky një rast i mbarë për të shënuar fillimin e një kapitulli të ri, të mbushur me shpresë, të pajisur me shëndet dhe me një angazhim të rindezur me plot elan dhe vullnet, që të realizojmë të mira më të mëdha!

Gëzuar Bajramin e Kurbanit!
Eid Mubarak!

I juaji, shërbyesi me besnikëri:
Prof.Dr.Hfz. Hajredin Hoxha

Related Stories

Na ndiqni në Youtube

spot_img

Tema të tjera

Prof.Dr.Hfz. Hajredin Hoxha do të qëndroj në Zvicër për...

Prof.Dr.Hfz. Hajredin Hoxha do të qëndroj në Zvicër nga data 9-13 Qershor. Kjo vizitë...

PREZANTIMI #17 SISTEMI I BESIMIT NE ISLAM – 02...

PREZANTIMI #17 SISTEMI I BESIMIT NE ISLAM - 02 – PROF.DR.HFZ HAJREDIN HOXHA  

PREZANTIMI #16 SISTEMI I BESIMIT NE ISLAM – 01...

PREZANTIMI #16 SISTEMI I BESIMIT NE ISLAM - 01 – PROF.DR.HFZ HAJREDIN HOXHA

Mesazh urimi me rastin e Bajramit të Fitrit, nga...

Lexues të nderuar, Ndërsa hëna po venitet, e muaji po plotësohet, Bajrami i Fitrit veç...

Kiraetet e Kur’anit ndërmjet pikëpamjes hebreje dhe islame, –...

Titulli: Kiraetet e Kur’anit ndërmjet pikëpamjes hebreje dhe islame, - Abdul Fettah el Kadi...

Metodologjia e të mësuarit të Kuranit përmendësh – Këshilla...

Metodologjia e të mësuarit të Kuranit përmendësh Autor: Prof.Dr.Hfz. Hajredin Hoxha Këshilla të arta për fillestarët...

Kategoritë më të popullarizuara

Comments